Clubproject is gestart op woensdag 25 november!
Vanaf nu iedere woensdag bouwavond, start rond 19:00-19:30uur
Streven is klaar te zijn als zomertijd weer begint. Klok zal op 28 maart verzet worden, laatste bouwavond is dus op 24 maart 2010, de 17e avond alweer. Als er bouwers zijn die dan nog niet klaar zijn, kunnen deze op eigen initiatief natuurlijk gewoon doorbouwen, ook in het clubhuis als daar behoefte aan is!
Tiger 400
Wave
Dit oorspronkelijke ARF model van Carl Goldberg is niet meer leverbaar. Gegevens zijn hier te vinden (nieuw venster). Er is geen kit beschikbaar, spanten e.d. zullen dus zelf gemaakt moeten worden.
Spanwijdte : 99cm
Aandrijving: borstelloze motor op 3S LiPo vanaf 1500mAh
Functies: rol / hoogte / rudder / motor
Gewicht vliegklaar : rond 700gram
Dit vliegbootje is ontworpen door Ton van Munsteren en te vinden in de RCM&E van oktober 2009, incl. bouwtekening. RBCkits levert shortkit met CNC gefreesde delen info: klik hier (nieuw venster).
Spanwijdte : 114cm
Aandrijving: borstelloze motor op 3S LiPo vanaf 1500mAh
Motor : Typhoon 15/10 perfecte combinatie, as is 3.17mm
Prop : APC E-prop 9x3.8
Vlieggewicht: 805gram, met 3S Hyperion Lipo 2100 mahFuncties: hoogte / rudder / motor
Gewicht vliegklaar : rond 800gram
Let op, er zullen dus 2 verschillende projecten gelijktijdig lopen!
De Tiger 400 is de kleine broer van de welbekende Tiger 2 van Goldberg. Het model is oorspronkelijk voorzien van een speed 400 met vertraging.
De Tiger van Robert is voorzien van een borstelloze motor (Graupner 345Z) met een lipo van 1500 mAh. Het model word gestuurd met hoogte, rol, rudder en motor. Het model is gemaakt van Balsa bespannen met folie maar kan hoogstwaarschijnlijk ook goed van Depron gebouwd worden.
De wave is een eenvoudige vliegbootje, slechts gestuurd met hoogte en rudder, gemaakt om relaxed mee vanaf het water te vliegen. Door een buisje in de romp te lijmen is er eenvoudig een as met 2 wielen te plaatsen, waarna dit kistje vanaf het gras te vliegen is, zie foto hieronder. Het is echter zeker ook de bedoeling met degene die dit kistje bouwen vanaf het water te gaan vliegen! Reddingsbootje zal hierbij aanwezig zijn ;-)
Opbouw, houten framewerk (CNC kit leverbaar voor €30,-), uiteraard ook zelf te zagen/vijlen/schuren vanaf tekening, deels bekleed met 2mm balsa en vleugels bekleed met folie.
Een goed functionerende motor is de Typhoon 15/10 met een 9x3.8 APC prop. Verder zijn een regelaar en 2 9grams servo's nodig. Uiteraard zijn er vele variaties mogelijk.
Heb je vragen over het watervliegen in z'n algemeenheid of wil je dit een keer zien? Geef even een seintje aan Rob Janssen, die is regelmatig op en boven het water te vinden.
Opmerking Tiger bouwteam:
Tiny Vervoort is alleen de eerste avond geweest en heeft zich voor verdere project afgemeld i.v.m. persoonlijke situatie.
WAVEAangemelde bouwers :
01) Joan(gebruikt voor de vleugels licht blauwe folie, geblokte romp)
02)
Robert (gebruikt voor de vleugels paarse transparante folie, gele romp)
03) Rob(gebruikt voor de vleugels oranje folie)
04) Wim(gebruikt voor de vleugels rode transparante folie, witte romp)
05) Marc(gebruikt voor de vleugels Aubergine folie, romp wit)
06) Sander
07) Jeroen (gebruikt voor de vleugels deels rode folie, deels transparante folie met LED verlichting)
08) Grad (gebruikt gele folie, mat-zwart gespoten romp)
09) Stef
10) Mario 11) Ton (gebruikt blauwe folie, blank gelakte romp).
Benodigde hout
Onderstaande delen zijn inschatting van Ton van Munsteren:
Voor de romp beplanken ongeveer 5,5 stuks plank 2mm dik.
Ook 4 stuks 5x5 vierkant balsa of beter zelf snijden uit een plank 5mm dik, gaat prima met een lattensnijder (die je zelf kunt maken zie mijn tutorial bij schaal)
Vleugel 4 stuks 1.5mm plank.
Wat afval balsa voor de neus kun je ook mooi het onderdelen afval balsa voor gebruiken.
Grove inschatting benodigde zaken bouwavonden: balsa planken, snijplank/bouwplank 500x1000 ongeveer, lattensnijder, mesje (scherp modelbouwmes), liniaal (staal) om langs te kunnen snijden, tape, schuurklosje, pen/potlood/stift, geo driehoek, folie om over bouwplank te trekken, Lijm (CA dun en dik) of houtlijm etc.